Opublikowany w Uncategorized

Herbatka o 5:00

english teapot

Picie herbaty w Anglii ma dość długą tradycję i doczekało się swoistych obrzędów, które w dzisiejszych czasach ulegają wprawdzie stopniowemu zanikowi, ale nadal są dosyć często praktykowane.

Dawniej herbatę spożywano w określonych porach: po śniadaniu, w czasie lunchu i o godzinie 17 (stąd słynne five o`clock). Anglicy piją głównie herbaty wschodnioindyjskie (bardzo ekstraktywne i o wyrazistym aromacie), dodając do nich mleko lub śmietankę, co doskonale podkreśla intensywny smak i aromat herbat pochodzących z Indii.

yourteatime-submission611

 

Herbatę zaparza się w czajniczku wsypując do niego ilość łyżeczek odpowiadającą ilości filiżanek i dodatkowo jedną filiżankę na czajniczek. Napar zaparza się 5 minut, a następnie nalewa do filiżanek, do których już wcześniej nalano mleko. Taka kolejność napełniania filiżanki oboma składnikami jest głęboko zakorzeniona w tradycji i jej zmiana uważana jest za nietakt. Ponadto dzięki wlewaniu herbaty do mleka, a nie odwrotnie, napój lepiej się miesza i uzyskuje ładniejszy kolor.

 

Since the 18th century the United Kingdom has been one of the largest per capita tea consumers in the world, with average per capita supply at 1.9 kg per year.[1] The popularity of tea occasioned the furtive export of slips, a small shoot for planting or twig for grafting to tea plants, from China to British India and its commercial culture there, beginning in 1840; British interests controlled tea production in the subcontinent. Tea, which was an upper-class drink in Europe, became the infusion of every class in Great Britain in the course of the 18th century and has remained so.

In Britain, the drinking of tea is so varied that it is quite hard to generalise, but usually it is served with milk and sometimes with lemon. Strong tea can be served with milk and occasionally one or two teaspoons of sugar in a mug, and is commonly referred to as builder’s tea. The expression „cream tea” does not refer to cream mixed into the beverage but to a meal in which tea is taken along with scones andclotted cream, and usually strawberry jam as well. (This tradition originated from Devon and Cornwall.)

Much of the time in the United Kingdom, tea drinking is not the delicate, refined cultural expression that some might imagine: a cup (or commonly a mug) of tea is something drunk often.

Tea Time

 

źródła: http://www.herbaciani.pl/tradycja-picia-herbaty.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_in_the_United_Kingdom

Reklamy